Bolån – tre enkla steg

Ska du skaffa dig en ny bostad och behöver teckna ett bolån? Vi har gjort en sammanställning i tre enkla steg över de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du tecknar ett bolån.

1. Hur stort bolån behöver du?

Först och främst behöver du skaffa dig en uppfattning om ungefär hur stort bolån du behöver. I det här läget är det ingen exakt summa utan snarare en översiktlig kalkyl. Först och främst behöver du utgå från dina inkomster och utgifter och göra en bedömning hur stort ekonomiskt utrymme du har för en ny bostad. Därefter behöver du räkna på driftskostnaderna för ditt framtida boende, inklusive el, värme m.m. Om det nya objektet behöver renoveras ska även den kostanden tas med det i beräkningarna.

Slutligen tar du reda på hur stora lånekostnaderna kan tänkas bli. Börja med att jämföra olika långivare för att hitta den lägsta räntan. Om det är ett hus du köper måste du även ta med kostanden för lagfart och eventuella pantbrev i beräkningarna. Om du behöver ett privatlån för insatsen är detta ytterligare en faktor att räkna med.

2. Skaffa dig ett lånelöfte

När du vet ungefär vad du har råd med ansöker du om ett lånelöfte. Det främsta syftet med lånelöftet är att få reda på hur mycket du kan låna. På så vis undviker du att slösa tid på visningar för bostäder som du ändå inte kan bekosta. Dessutom innebär det att du kan slå till när drömbostaden väl dyker upp eftersom du är trygg i vetskapen om att du kan få ett lån. Numera är det lätt att ansöka om lånelöfte från flera banker samtidigt via Internet. Innan bankerna beviljar ett lånelöfte gör de en kreditupplysning på dig.

3. Förhandla och teckna lånet

Med lånelöftet i hand är det bara att gå på visningar och sedan vara med i budgivningen när du väl har hittat en bostad som du fastnat för. Om du vinner budgivningen är det dags att förhandla om ett bolån!

Det första du behöver göra är att bestämma dig för om du vill ha bunden eller rörlig ränta. Det blir oftast billigare med en rörlig ränta och det ger dig möjlighet att omförhandla lånet utan att betala ränteskillnadsersättning. En bunden ränta är å andra sidan tryggare eftersom du kan räkna exakt på kostnaden, vilket är extra skönt om räntorna stiger. Du får dock betala ränteskillnadsersättning om du vill göra extra amorteringar eller byta bank. När du bestämt dig ansöker du om lån hos den bank som ger dig bäst villkor. Det finns tjänster som hjälper dig att lätt jämföra och ansöka om lån. När du fått lånet beviljat är det bara att skriva köpekontrakt och komma överens med säljaren om eventuell handpenning. Bostadsaffären slutförs sedan ofta på banken eller på mäklarkontoret.

Kom ihåg att omförhandla ditt bolån!

Slutligen vill vi tipsa om att du kan spara en bra slant på att skaffa dig vanan att regelbundet jämföra räntan även efter att du har tecknat ett bolån. Förutsättningarna på marknaden ändras ständigt och det finns ingen anledning att sitta kvar med samma villkor för evigt. Jämför räntor på nätet och ta en diskussion med din bank eller flytta lånet till en annan bank om du får bättre villkor där.