Bolånetips

Att köpa eget hus eller lägenhet finns med på de flestas listor på drömmar och saker man vill nå i livet: Att få ha sitt eget ställe, kunna renovera och skapa ett hem med sina nära och kära. De flesta av oss har dock inte tillräckligt mycket med pengar för att kunna köpa drömfastigheten. Som tur är finns det dock banker och bolån! Det är dock svårt att veta hur man ska tänka när det gäller bolån och det kan vara bra med en neutral part som ger er råd som inte är banken. Här listar vi tre saker man borde tänka på om man vill söka bolån!

Lånelöfte – jämför flera banker

BolånAtt jämföra flera banker kan låta bra. Men det är det inte. Det kan vara en nackdel att kolla hos för många banker. Varje gång du kollar ett lånelöfte så tar banken en kreditupplysning. Flera kreditupplysningar brukar inte påverka, men ovanligt många kan göra att du får en sämre kreditvärdighet. Detta kan i sin tur påverka din möjlighet att få en bra rabatt på räntan i slutändan. Banken du vill låna hos ger dig lånelöften. Detta innebär att du får låna hos dem. Enda gången man ska kolla med fler banker om ett lånelöfte är om man är missnöjd med beloppet, alltså att man vill ha ett högre lånebelopp. Lånelöftet säger nämligen inget om räntan du får på lånet.

När du fått lånelöfte

När du fått ett beviljat lånelöfte är det bäst att ”ta det lugnt” med sin ekonomi. Ta helst inga nya kreditupplysningar och köp inga prylar på avbetalning. Gör du det kan du förstöra din kredittrovärdighet. När det då blir dags för banken att betala ut lånet och du ska köpa ditt nya boende så säger banken nej för att kalkylen inte går ihop.

Binda bolån

Bind inte bolånet för länge! Känner du att du vill ha lite mer koll på din boendekostnad kan du välja att binda en del eller hela lånet. Men tänk på att sätta bindningstiden i relation till hur länge du tror att du kommer att ha bostaden. Köper du en etta som du planerar att bo i i två-tre år kan du inte binda lånet på fem år. Bolån ska inte vara krångligt och jobbigt. Det gäller bara att veta vad man gör och varför, så skall allt gå bra både under och efter lånet.