Låna trots betalningsanmärkning

För den som har en betalningsanmärkning blir det svårare att låna pengar. Det går dock, skillnaden är att räntan blir något högre. Nedan följer en genomgång av olika aspekter i frågan.

Förutom att det kan vara svårt att låna pengar av storbankerna om du har en prick kan det vara näst intill omöjligt att handla på avbetalning. Det finns banker och kreditgivare som har specialiserat sig på att just låna ut pengar till dig som har betalningsanmärkningar. Dessa kan du låna av även om du har en betalningsanmärkning om du har en sund ekonomi i grunden, både till stora och små inköp. Ta dock aldrig en betalningsanmärkning med lättja. Den fungerar som en varningssignal för både banker och dig själv. Så tänk efter ordentligt innan du drar på dig ytterligare lån.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är ett tecken på att du inte skött dina betalningar. An anmärkning kan leda till att du inte får lån, inte kan handla på avbetalning, få en hyreslägenhet eller ett telefonabonnemang. Det är inte Kronofogden som utfärdar  denna typ av anmärkning utan de olika kreditupplysningsföretag som finns på marknaden. Ordet betalningsanmärkning är ett samlingsnamn på de eventuellt negativa uppgifter som kreditupplysningsföretagen har samlat in.  Kreditupplysningsföretagen samlar in uppgifter om obetalda skulder från många olika aktörer, exempelvis banker, myndigheter, Kronofogden och kommuner. Informationen används sedan av långivare och andra företag som har ett behov av att veta hur du sköter dina betalningar.

Så får du en betalningsanmärkning

Det vanligaste fallet är när du får en betalningsanmärkning är när du är skyldig en statlig myndighet pengar i form av restskatt, studielån. TV-avgift eller fordonsskatt. För att det ska bli en betalningsanmärkning om du är skyldig privata aktörer pengar krävs ett domstolsbeslut. Innan en   anmärkning blir aktuell så får du oftast minst en påminnelse från aktören du är skyldig pengar.

Är du osäker på om du har en betalningsanmärkning?

Då ska du göra en förfrågan till ett av kreditupplysningsföretagen eftersom det är de som sätter en betalningsanmärkning. Du hittar en lista över alla kreditupplysningsföretag på datainspektionens hemsida (http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/kreditupplysningslagen/gallande-tillstand/). Hur länge finns då en betalningsanmärkning kvar om du har fått en? För privatpersoner gäller att den finns kvar tre år efter den dagen då anmärkningen registrerades. Gäller anmärkningen ett företag (en juridisk person) finns den kvar i fem år.

 
Hur går du tillväga för att låna pengar om du har en betalningsanmärkning?
Har du en betalningsanmärkning och behöver ta ett lån är du oftast hänvisad till specifika aktörer som har specialiserat sig på just den typ av kund som du utgör. Bluestep, Svea Ekonomi och Resurs Bank är några av dessa aktörer. Innan du tar ett lån av någon av dessa ska du alltid kontrollera om du får ett lån av din ”vanliga” bank. Har du mycket bra kontakt med dem och kan visa en i övrigt städad ekonomi och en god betalningsförmåga så kan det vara så att de kan göra ett undantag och ändå ge dig ett lån. Vissa banker erbjuder även större blancolån till dem som har dragit på sig en anmärkning.

Exempel på krav som ställs på dig av ett låneinstitut som specialiserat sig på att låna ut pengar till dig som har en betalningsanmärkning:
Du har en årsinkomst på minst 110 000 kr.
Du är mellan 20-73 år gammal.
Du har inga obetalda skulder hos Kronofogden.

Sms-lån är endast för nödfall

Många tror att den enda chansen att få lån om man har en betalningsanmärkning är sms-lån. Så är inte fallet! Vänd dig först till din ”vanliga” bank och förklara situationen samt låt dem gå igenom din ekonomi för att se om du uppfyller kraven för att få ett lån av dem. Gör du inte det så vänder du dig till de aktörer som idag har blivit ganska talrika på den svenska marknaden som just är specialiserad på dig som har en prick. Några exempel på dem nämndes högre upp i denna artikel. De ger en något högre ränta än ”vanliga banker”, men än betydligt lägre än vad du får betala om du tar ett sms-lån. Undvik i det längsta sms-lån då de oftast har extremt höga räntor och dessutom en förhållandevis kort återbetalningstid.

Ett alternativ till vanliga lån

Ett alternativ till ett privatlån eller sms-lån är att ta ett pantlån. Ett sådant lån tar du på en pantbank. Hos dem kan du belåna värdesaker som smycken, konst etc. Det går till så att du lämnar in dina objekt för värdering och sedan, om du är nöjd med den får en pantsumma i handen. Du får sedan betala en förutbestämd summa till dem med jämna mellanrum, normalt varje månad. Gör du inte det så har pantbanken rätt att överta din pantsatta egendom och sälja den.