Sälja guld

Det är inte helt ovanligt att man har en massa guldsmycken eller annat guld hemma efter äldre släktingar. Ofta har guldet legat på vinden och samlat damm och då är det verkligen dags att värdera och sälja guldet. Att sälja guld är inte svårt och tar inte lång tid, det är en attraktiv vara som har ett högt värde på marknaden.

Värdera guldet

Det första att göra är att värdera guldet och då är det viktigt att hitta någon som gör en rättvis värdering. Värderaren måste vara kunnig och kompetent. Det finns företag som säljer guld som också erbjuder gratis värderingar utan dolda avgifter eller prisavdrag. Var noga med att värderaren tar emot allt från guldmynt till guldtackor.

Hur går det till att sälja guld

  1. Man beställer hem en gratis och försäkrad guldpåse som man sedan ska returnera med sitt guld. Det tar cirka 1–2 arbetsdagar att motta beställningen. Returpåsen är försäkrad vilket säkrar leveransen.
  2. Experterna värderar guldet och ger en korrekt summa.
  3. Efter experterna värderat guldet godkänner man värderingen.
  4. Inom 24 timmar kommer pengarna finnas på kontot.

Hur vet man att guldet är äkta?

Guldpriset ökar för varje vecka varför guld just nu är attraktivt på marknaden. Men guldet hemma i byrålådan behöver värderas av experter för att se om det överhuvudtaget är äkta. Hur vet man om smyckena man fått av sina släktingar är äkta?

  • Man bör leta efter en stämpel i guldet. Det mesta guldet har en stämpel som beskriver guldhalten i karat, som till exempel 10K eller 14K. Stämpeln hittar man vanligtvis i smyckets lås eller inne i bandet på en ring. Guld mäts i karat och om det står en siffra är det guldets karat. Även om smycket skulle sakna stämpel betyder det inte att guldet är oäkta.
  • En annan metod för att veta om smycket är äkta är att göra ett test i salpetersyra.
  • Om man lägger guldsmycket i en hink med vatten kan man få veta mycket om guldet. Guldet ska sjunka fort, så om det flyter eller är sjunker långsamt är det inte äkta guld.