I lite svårare ekonomiska tider och när internationella konflikter blossar upp hamnar guldet ofta i fokus. Investerar använder sig nämligen av denna tillgång som en trygg hamn att vänta ut stormen i. När de finansiella marknaderna drabbas av oro till följd av ökad inflation och sjunkande aktiekurser väljer många därför att växla över en del av sin portfölj till detta tillgångsslag. För att hjälpa dig lite grann på traven tipsar vi här om 3 sätt att investera i guld!

3 sätt att investera i guld

Det finns flera olika sätt på vilka du kan investera i råvaror. Här fokuserar vi dock på 3 sätt att investera i guld som är tillgängligt för svenska investerare oavsett hur mycket pengar du har att allokera:

  • Fysiskt guld (guldtackor eller smycken). Ett av de mest tillfredsställande sätten rent känslomässigt att investera i råvaror är att lägga vantarna på dem i fysisk form. Guldtackor finns i alla möjliga storlekar, från omkring 20 gram och uppåt. Det gör att de allra flesta investerare har möjlighet att köpa in en guldtacka (eller flera sådana) för att vänta ut den ekonomiska stormen. En annan variant av fysiskt guld som du kan köpa är guldklockor, guldsmycken och andra föremål tillverkade i guld.
  • ETF:er. Om du inte vill hålla på och krångla med fysiskt guld i form av guldtackor eller liknande är detta ett bra alternativ. ETF:er är helt enkelt börshandlade fonder som låter dig handla med denna råvara på börsen. En stor fördel med att välja detta alternativ är att du får enkelt att växla tillbaka din investering till kontanter vid behov. Därmed är denna variant mer likvid än vad guldtackor och andra former av fysiskt guld är.
  • Terminskontrakt. Om du är en riktig börshaj kan du även välja att handla med den ädla råvaran genom terminskontrakt. Detta är ett bra sätt för initierade investerare att spekulera i guldets upp- eller nedgång. Du kan även välja att få en fysisk leverans av guldet, om du så vill. Det är dock inte särskilt vanligt att investerare väljer detta alternativ. En risk med terminskontrakt är att du kan förlora en hel del pengar om guldpriset rör sig i motsatt riktning än vad du har tagit höjd för.

Fyra vanliga skäl att låna pengar

Behöver du snabbt få tillgång till kontanter för att kunna betala en räkning som plötsligt har råkat dimpa ner i brevlådan? I sådana fall kan du vilja låna pengar via din bank. Att göra detta kan vara ett bra sätt att lösa en tillfällig ekonomisk knipa, men det är alltid viktigt att du inte tar ett lån lättvindigt. Nedan belyser vi några av de vanligaste skälen till att svenska konsumenter väljer att ta ett lån, som brygglån i väntan på nästa lön, hemrenovering, och flyttkostnader.