Så fungerar kredit och finans

Kreditochfinans är en av de stora jämförelsesidorna i Sverige med inriktning mot lån och krediter. Här presenteras steg-för-steg hur sidan fungerar och vad dess syfte är.

Jämföra lån

Grundfunktionen på kreditochfinans.se är att privatpersoner ska kunna jämföra olika lån- och kreditgivare i Sverige och på detta sätt hitta ett alternativ som passar personens ekonomiska behov. Detta sker på följande sätt:

 • Välj låneform och filtrera
  Första steget är att välja låneform, lånebelopp eller annan inriktning på lånet via menyn längst upp på sidan. Inom varje kategori är det även möjligt att filtrera de olika alternativen för att lättare få fram de som matchar de egna behoven och ekonomiska förutsättningarna.
 • Ansök på långivarens hemsida
  När ett passande lån har hittats är nästa steg att klicka på länken som tar besökaren till den gällande kreditgivaren. Det går alltså inte att ansöka om lån direkt på kreditochfinans.se då detta enbart är en jämförelsesida. Upplägget kan därmed delvis liknas med Pricerunner som visar upp produkter från olika butiker men inte själva säljer dessa. I ansökan anges bland annat önskat lånebelopp, önskad amorteringstid, kontaktinformation samt information om den egna ekonomin.
 • Kreditprövning och svar
  Det som nu sker är att kreditgivaren gör en kreditupplysning via exempelvis UC eller Bisnode och därefter avgör om de kan bevilja ansökan eller inte. Om ansökan beviljas kommer personen i ett sista steg behöva signera låneavtalet varpå pengarna betalas ut.

Lär dig mer om lån och krediter

Den andra funktionen med kreditochfinans.se är att ge information om olika låneformer och vad man bör tänka på när olika alternativ jämförs. Artiklar om olika låneformer hittas enklast via menyn under ”Låna Pengar”. Där presenteras exempelvis:

 • Privatlån
 • Omstartslån
 • Lån med betalningsanmärkning

En längre guide presenteras som både anger vad som karaktäriserar dessa låneformer samt vad som är viktigt att jämföra. Dessutom visas ett antal svenska alternativ för den som direkt vill skicka in sin ansökan.

Ersättning för jämförelse

Längst ner på kreditochfinans.se anges att företaget bakom denna jämförelsesida får ersättning från de långivare som marknadsförs på sidan. Detta förutsatt att en besökare klickar på länken till långivaren och sedan ansöker om ett lån. Även detta är ett mycket vanligt upplägg på jämförelsesidor och inget unikt för denna bransch. Det finns inom allt från jämförelser av priser och produkter så som hos Pricerunner till försäkringar så som hos insplanet.