Samla lån för att spara pengar

Om du har lite extra pengar att tillgå kan det vara fördelaktigt att använda dessa för att betala av lån och krediter. Förutom att det kan kännas som balsam för själen att ha skulder hos färre lån- och kreditgivare kan det dessutom gynna din ekonomi. Det är dock inte alltid man har möjlighet att göra detta, men det går ofta att samla lån för att spara pengar.

Du har säkert sett, hört och/eller läst reklam för förmedlingstjänster genom vilka du kan jämföra lån och välja det som passar dig bäst. Denna typ av tjänst kan dock användas till mer än att bara teckna nya, enskilda lån – du kan till exempel använda en sådan för att samla lån. Genom att bunta ihop dina befintliga lån och krediter kan du såväl spara pengar som den tid det tar att varje månad betala flertalet räkningar till långivare och kreditgivare.

Så kan du spara pengar genom att samla lån

Den allra främst anledningen till att betala av skulder i förtid är att spara pengar genom att slippa betala ränta. Faktum är att du kan uppnå samma effekt genom att samla lån. Du behöver förvisso betala ränta på det lån som du tecknar för att göra dig av med övriga lån och krediter, men denna är generellt sett lägre än de höga räntor som ofta förknippas med kortfristiga krediter.

För det är trots allt så att den ränta som du betalar inte ger dig någonting för pengarna. Du kan inte köpa någonting för räntan utan den bara tynger ner din ekonomi och gör att det tar lång tid att bli skuldfri. Om du till exempel har tagit ett lån för att kunna köpa en ny tv, blir inte tv:n större eller mer avancerad under lånets löptid bara för att du betalar en hög ränta.

Många svenska hushåll sitter dessutom på en hel del skulder i form av krediter och lån. Genom att samla lån och slå ihop dessa till ett enda, större lån kan du ofta få såväl bättre ränta som mer pengar över i plånboken varje månad.