Har du ett bolag i Sverige är du skyldig enligt lag att bokföra verksamheten. Men att välja rätt bokföringsprogram kan vara svårt, och det finns ett flertal faktorer man måste ta hänsyn till. För att underlätta arbetet har Bästbokföringsprogram samlat all viktig information, samt jämfört flera stora bokföringsprogram, så att du enkelt ska kunna välja det som passar bäst för ditt bolag!

Vilket bokföringsprogram ska jag välja?

Vilket bokföringsprogram du ska välja beror på vilken typ av bolag du har och vad du söker hos programmet. Vanligtvis rekommenderas Visma eEkonomi för de som bedriver en enskild firma eller ett handelsbolag, men det finns självklart många fler program att välja mellan.

Utbudet bland bokföringsprogram för aktiebolag är stort. Tack vare att många av de program som rekommenderas är högt ansedda bland revisorer och bokföringskonsulter, finns dessa ofta lättillgängliga om du behöver assistans med ditt aktiebolags bokföring.

När du letar efter ett passande bokföringsprogram för ditt aktiebolag bör du också vara medveten om den ändring som innebär att ditt bolag inte måste ha en revisor om omsättningen är under en viss gräns, samt om ert antal anställda inte går över ett bestämt antal. Att bokföra utan revisor sätter emellertid större krav på bokföringsprogrammet.

Tips vid val av bokföringsprogram

Innan du bestämmer dig för ett bokföringsprogram finns det en del punkter att ta hänsyn till, för att ditt val ska vara så gynnsamt som möjligt för ditt företag. Dessa kan självklart variera beroende på typ av verksamhet.

Två centrala delar när det kommer till företagande och bokföringsprogram är dess funktioner när det gäller fakturering och lönehantering. I vissa program ingår båda dessa gratis, medan det hos andra inte finns alls. Somliga har det också som en tilläggsfunktion. Fördelen med att ha ett program där båda dessa finns, är att hela processen blir smidigare och mer lätthanterlig.

Det kan också vara bra att veta om programmet är skalbart, det vill säga om det lätt anpassar sig efter företagets eventuella framtida förändringar. Satsar du på ett snabbt växande företag, är det viktigt att också bokföringsprogrammet kan följa med i storleksökningen.

När du tänkt igenom alla dessa kan det vara ett klokt val att också prova sig fram, och se efter hur programmen de facto fungerar. Många bokföringsprogram erbjuder en prövotid, där du alltså har möjlighet att under en kortare period använda dig av tjänsten för att få en bättre förståelse av hur den fungerar och hur väl den passar just ditt företag.