Bolåneräntan

Cirka 60 % av Sveriges befolkning bor antingen i ett eget hus eller i en bostadsrätt. Om du är en av dem, och om du har lånat för att köpa din bostad eller bostadsrätt kommer du också att påverkas av bolåneräntan.

RäntorDet är inte alltid lätt att veta hur vi påverkas av våra val kring bostadslån, men eftersom det är ett stort lån, och eftersom räntekostnaderna därför kan bli relativt höga, är det viktigt att ha koll på hur bolåneräntan fungerar. I denna artikel hoppas vi kunna klargöra vad bolåneräntan är, hur den kan påverka din ekonomi och hur du gör de bästa valen när du tar ett bostadslån.

Ränta

En ränta är det pris du betalar för att låna pengar. Räntans storlek brukar anges som en procentsats av lånebeloppet. En ränta kan vara både rörlig, det vill säga att den kan förändras över tid, och fast.

Bolåneränta

En bolåneränta är därmed det pris du betalar för att låna pengar till din bostad, och det är långivaren som bestämmer hur högt priset ska vara.

Nominell och effektiv ränta

Det vi tänker på när vi pratar om hur hög räntan är brukar vara den nominella räntan. Den effektiva räntan däremot inkluderar alla avgifter för lånet, och är därför högre. Du ska få information om både den nominella och den effektiva bolåneräntan innan du tar ett lån.

Vad kan påverka din bolåneränta

  • Ränteläget i Sverige i stort påverkar din bolåneränta. Detta är inte något du kan göra något åt när du tar ditt lån, men det kan vara bra att ha i åtanke att din ränta kan ändras när det ekonomiska läget i landet ändras.
  • Din privatekonomi och bostadens marknadsvärde kan påverka din bolåneränta. Banken gör en riskbedömning när de lånar ut pengar till ditt bostadsköp. De riskerar att aldrig få tillbaka pengarna, och därför kan de göra en kreditupplysning innan de bestämmer hur hög din ränta ska vara.

Skillnader från bank till bank

Hur hög bolåneräntan är kan skilja sig mellan olika banker. Det kan därför vara bra att se över dessa skillnader innan du tar ett lån, och eventuellt byta bank om det är mer gynnsamt.

Sammanfattningsvis bör vi vara medvetna om att ett stort bolån kommer att innebära en relativt stor ränteutgift, samt att denna kan förändras på grund av faktorer som vi inte kan påverka själva. Det innebär därför alltid en viss risk att ta ett stort bolån.