Att spara är viktigt, men att bara sätta in pengarna på ett bankkonto är inte särskilt lönsamt med tanke på att räntan är så låg. Aktier är en bra sparform men det kan vara svårt att veta vilka bolag man ska köpa aktier i och man behöver ha en lång sparhorisont. Fonder är ett utmärkt alternativ och det är en sparform som alla kan använda sig av. Det är mycket lätt att komma igång och det är inte svårt att lyckas. Dessutom finns det fonder även för dem som har en kortare sparhorisont.
Aktiefond eller räntefond?
Det som är så smart med fonder är att det finns olika typer av fonder för olika behov. Om du har en lång sparhorisont, det vill säga fem år eller mer, är aktiefonder ett överlägset val. Börsen går ibland upp och ibland går den ner men på lång sikt stiger den i värde. Stockholmsbörsen har till exempel stigit med över 12 procent i snitt sedan 1990-talet, trots både IT-bubblan och finanskrisen. Genom att spara regelbundet i aktiefonder har du möjlighet att ta del av denna starka utveckling.
Om du har en kortare sparhorisont och behöver pengarna ganska snart finns det olika typer av räntefonder. De korta räntefonderna har en kortare löptid än de långa räntefonderna, vilka även kallas för obligationsfonder. Förenklat kan man säga att korta räntefonder har lägre risk och lämpar sig särskilt bra för en kortare sparhorisont.
Det finns också blandformer vilka består av både räntebärande papper och aktier. En fjärde kategori av fonder är hedgefonderna där förvaltarna har större frihet att göra alternativa placeringar.
Hur många fonder bör man köpa?
När man investerar pengar är det mycket viktigt att sprida på riskerna. Eftersom en fond innehåller många olika aktier eller räntebärande papper behöver du inte köpa särskilt många fonder för att få en bra riskspridning. Det räcker gott och väl med en fond från varje marknad eller sektor som du vill exponera dig mot, t.ex. Sverige eller tillväxtmarknader. Du kanske vill ha med en räntefond bland aktiefonderna också. Undvik att köpa på dig för många fonder eftersom det inte ger någon bättre avkastning och riskerar bara att det blir rörigt. Upp till cirka fem fonder kan fungera som riktlinje.
Hur hittar man de bästa fonderna?
Det finns flera tusen fonder att välja bland så hur gör man egentligen för att hitta rätt fond? Det finns ingen som vet eller med säkerhet kan bedöma vilka fonder som kommer att gå bäst i framtiden. Det är därför svårt att avgöra vilken fond som är bäst baserat på historiken. Hur gör man då?
Låt oss börja i rätt ände: Köp en fond med låg avgift. Avgifterna äter nämligen på sikt upp en stor del av din vinst. Det blir extra viktigt att köpa fonder med låg avgift när du köper räntefonder eftersom den genomsnittliga avkastningen i dessa på sikt är lägre än för aktiefonder.
Det har under senare år blivit allt mer populärt att spara i indexfonder. En indexfond följer ett aktieindex, t.ex. Stockholmsbörsens OMXS30. Det finns även indexfonder för andra marknader och globala indexfonder. Den stora fördelen är att avgiften ofta är mycket låg – ja det finns till och med indexfonder utan avgift! Om du inte har en aning vad du ska köpa är indexfonder det självklara valet.
Det finns även flera aktivt förvaltade fonder som är bra. Aktivt förvaltade fonder försöker ofta prestera bättre än index, men det är långt ifrån alla som klarar det. Om du vill köpa en aktivt förvaltad fond gör du bäst i att försöka hitta en fondförvaltare som varit med ett tag i branschen och som har ett gott rykte.
Gör det inte för komplicerat. För oss i Sverige är det naturligt att välja en Sverigefond. Om du lägger till en globalfond har du kommit en bra bit på vägen att bygga upp en fin fondportfölj och egentligen räcker det. Lägg till en räntefond om du vill sänka risken. Spar sedan en slant varje månad och du kommer att se hur pengarna växer!
Källa: allapengar.se