Factoring

Små och medelstora företag kan vid olika tillfällen få behov av snabbare kassaflöde. Det här kan man få genom att sälja fakturor med det som kallas för factoring. Men när ska man egentligen använda sig av factoring? Många verkar tro det kostar mer än vad det faktiskt gör. Det finns många företag som erbjuder detta och det är enkelt att jämföra. Ett tips är att ta in offer då alla företag inte går ut med priser och villkor. Ett företag som gör detta är Eurocredit som ligger runt 1.2% per faktura.

Factoring

Sälja faktura för snabbare kassaflöde

I de lägen då ett snabbare kassaflöde är ett måste så kan det vara bra att sälja fakturor. Om det är så att företaget ger kunderna lång betalningstid så kan det leda till problem. Pengarna behövs ju för att genomföra jobb. Samtidigt så kanske det är så känsligt att en kund inte blir kvar om du kräver omedelbar betalning.

För kortare perioder då det behövs snabbare kapital för att klara av utveckling och existerande jobb så kan fakturaköp vara ett bra val. Men det gäller att tänka långsiktigt och att ha en plan för hur verksamheten ska gå runt utan den här typen av nödlösningar.

Istället för lån

BetalningsfrekvensFakturaköp kan också användas för investeringar istället för företagslån. Om det finns obetalda räkningar som kan ge det kapital som behövs för att till exempel köpa en ny verkstadsmaskin så kan de användas. Factoring gör det möjligt att på kort tid få loss pengarna som just nu behövs. Metoden kan alltså ses som en form av finansiering som är mycket enklare än ett banklån.

Då betalningar tar upp för mycket tid

Att sköta försenade betalningar kan bli tidskrävande. Idag så är det vanligt med kunder som inte betalar i tid och som inte förstår hur de ska bete sig när förfallodatum har passerats. För mindre företag så får det konsekvenser. Det kanske inte finns en person som enbart jobbar med att sköta räkningar och förklara betalningsregler för kunder. Då innebär jobbet med fakturor att en person som egentligen behövs i verksamheten inte kan använda sin tid på bästa vis. När en factoringtjänst kliver in så kan de ta över alla fakturor som är tidskrävande. De tar ju betalt för detta. Det här frigör tid och så slipper du oroa dig över hur du ska hantera scenarion där det blir aktuellt med inkasso.

Att slippa bekymra sig för hur räkningar ska drivas in frigör inte bara tid. Det här är ju också något som leder till en tillvaro med mindre stress. Särskilt för personer som alls inte tycker om att jobba med det administrativa omkring fakturering.

När du behöver bättre betalningsservice

Vi ska inte glömma bort att det också kan vara fördelaktigt att sälja fakturor då det kan ge bättre service till kunder. Stora finansbolag som jobbar med factoring kan erbjuda en flexibilitet som annars inte hade varit möjlig.

Då fakturering sköts på ett smidigt och flexibelt sätt så kan det alltså gynna verksamheten. Så om du upplever att du borde ha en bättre lösning för betalningar så kan det vara läge att beakta fakturaköp.

I kombination med ett behov av snabbare kassaflöde så är det hög tid att testa factoring. I varje fall för några utvalda fakturor för att se hur det fungerar. Utvärdera och se sedan om det här är en metod som du vill använda dig av i större utsträckning eller om det var en tillfällig lösning för att komma loss.