Är du i behov av att låna 2000 kr eller 4000 kr kan ett snabblån vara ett enkelt alternativ. Men har du tillgång till kreditkort bör det vara billigare att utnyttja krediten på kreditkortet under denna period. Vid större summor bör däremot alltid årslån användas. Detta även om du tror dig kunna betala tillbaka under ett par månader.

Det finns både snabblån och privatlån som kan användas för personer som vill låna 20 000 kr. Snabblånen marknadsförs med att de förväntas betalas tillbaka snabbt vilket inte bör skapa så stor kostnad. Men med de räntor som dessa lån har blir det generellt billigare att teckna ett årslån med lägre ränta.

Ett exempel visar detta:
En person väljer att låna 20 000 kr hos en av de största snabblåneföretag i Sverige. Detta till en årsränta på 39 %. Tanken är att återbetalning ska ske inom tre månader. I detta fall kommer lånet totalt att kosta 2986 kr med ränta och avgifter. (Dessa lån har mycket ofta uppläggningsavgift) En annan person väljer att låna 20 000 kr hos ett kreditbolag som erbjuder privatlån. Då personen har sämre kreditvärdighet ges den högsta räntan som detta bolag erbjuder. I detta fall är räntan 25%. Men istället för tre månaders återbetalningstid så väljs 12 månader. Nu kommer det kosta 2811 kr. Med andra ord blir det ofta billigare att låna 20000 kr över ett år än över ett par månader. Detta eftersom de lägre räntenivåerna (även om 25 % också är högt) hittas hos privatlånen. Men det finns även andra fördelar.

Betala av i förskott

Även om du är säker på att kunna återbetala de lånade 20 000 kronorna efter tre månader finns fördel att teckna ett årslån. Detta även om årslånet skulle vara något dyrare än snabblånet. I detta fall kan du teckna lånet och betala tillbaka ett större belopp under tre månader varpå lånet sedan är löst. Kom ihåg att återbetalning av lån alltid kan ske i förtid. I stort sett alla kreditgivare erbjuder låntagarna att göra detta utan att det uppstår någon kostnad. Är det rörlig ränta finns till och med en lag som säger att låntagaren inte får ta ut avgift för extra inbetalningar eller om lånet löses i förtid. Skulle du av någon anledning vilja låna längre än tre månader har ju årslånet också en fördel då det bara är att låta lånet löpa på. Har du ett lån med tre månaders återbetalningstid måste återbetalning ske inom denna tid.