Fondförvaltning – Skilja agnarna från vetet

Den största anledningen till att anlita en fondförvaltare är att man ska få ut så mycket som möjligt från allt man sparar. Därför är det viktigt att hitta rätt bland alla fondförvaltare och då måste man veta hur man ska göra för att skilja agnarna från vetet och inte bli lurad. Att investera pengar innebär alltid en risk och fondsparande är inget undantag från detta. Det finns alltid en risk att du förlorar det du har satsat men det är en risk man får ta i den här branschen. Man måste våga saker i livet för att komma någonstans så även investeringar. Men fondsparande är perfekt när du vill spara. Alla som är svenska medborgare och betalar in till sin allmänna pension sparar i fonder då premiepensionen är en så kallad fondförsäkring.

anlita en fondförvaltareDen aktiva risken räknas från noll och uppåt och ju närmare noll den är ju närmare är den det så kallade indexet. Vill man få chansen att få högre avkastning än marknadsindexet så ska man välja en fond som har så hög risk som möjligt. Det finns dock självklart inga garantier för att fondens utveckling kommer att fortsätta att vara bra när den enligt den höga risken har haft en mycket god utveckling och har haft ett index som har varit ganska konstant.

Storbankerna har ofta kört en lite fegare approach. De vågar nämligen inte ha fonder som överstiger index då det i fondvärlden blir bättre med en fond som håller sig kring medel är bättre än en fond som riskerar att bli dålig. Därför är en storbank kanske inte det bästa alternativet.

Har man själv ingen större koll på hur fonder fungerar så finns det självklart mycket hjälp att få. När det gäller fonder så är det index hit och index dit, risk, risk och risker. Detta låter inte särskilt attraktivt för en privatperson. Någon som kan reda ut alla krångliga begrepp är en fondförvaltare eller en fondrådgivare. Det finns många företag som man kan hitta, som till exempel Advisor som förvaltar pensionsfonder och andra fonder åt privatpersoner. Just en fondrådgivare placerar inte pengarna åt dig utan ger bara tips. En fondförvaltare är det bästa valet om du inte själv vill leta dig igenom den djungel av fonder som finns där ute.

Tips: Läs vår artikel om PPM här