Visste du detta om kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett dokument som innehåller information om din ekonomiska historia. Kreditupplysningen används av banken för att avgöra om du är en bra kandidat för ett lån. Kreditupplysningar innehåller också information om eventuella skulder du har, inklusive eventuella obetalda räkningar.
Om du ansöker om ett lån utan en kreditupplysning, kan detta leda till högre räntor och eventuellt till avslag på lånet. Kreditupplysningen kan också hjälpa dig att få bättre villkor för ditt lån, inklusive lägre ränta. Hos en del långivare kan du ansöka om lån utan UC, Creditsafe och Bisnode istället är då ett alternativ.

Det finns flera olika typer av kreditupplysningar, inklusive:

  • En kreditrapport från en bank eller kreditbyrå;
  • Ett skuldsaldo från ett kreditupplysningsföretag;
  • En betalningsanmärkning från en tidigare skuld;
  • En inkassorapport från ett inkassobolag.

En kreditrapport innehåller information om din ekonomiska historia, inklusive eventuella skulder och obetalda räkningar. Kreditbyråer använder denna information för att avgöra hur mycket pengar du kan låna och vilken ränta du måste betala. Kreditbyråerna använder också denna information för att avgöra om du är en bra kandidat för ett lån.

Ett skuldsaldo innehåller information om din totala skuld, inklusive eventuella obetalda räkningar.

En betalningsanmärkning är ett dokument som innehåller information om en tidigare skuld.

En inkassorapport är ett dokument som innehåller information om en inkassoskuld. Detta dokument används av banken eller kredit byrån för att avgöra hur mycket pengar du kan låna och vilken ränta du måste betala. Inkasso rapporten används också för att avgöra om du är en bra kandidat för ett lån.

Samtliga dokument används av banken, långivaren eller kreditbyrån för att avgöra hur mycket pengar du kan låna och vilken ränta du måste betala.

Hur går en kreditprövning till?

En kreditprövning sker oftast via UC (UpplysningsCentralen) när man ansöker om lån, men det kan också ske genom andra kreditupplysningsföretag. Oavsett vilken bank eller långivare du ansöker om ett lån hos genomförs det dock alltid en kreditkoll. Syftet med själva kreditprövningen är att se om den som ansöker om lånet kommer ha möjlighet att betala tillbaka det. Om den ansökande exemplevis har en stor skuld eller inte kan visa att de har en regelbunden inkomst kan det därför bli avslag. I samband med att du ansöker om lånet, så beställer långivaren en kreditprövning på dig. Företaget som gör kreditprövningen hämtar ut information om dig som används för att ge dig en score.

Olika sätt att få tag på en kreditupplysning. Du kan till exempel:

  • Be din bank eller kreditbyrå skicka dig en kopia av din senaste kreditrapport.
  • Gå online och beställa en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag.
  • Kontakta ett inkassobolag för att begära en inkassorapport.

Vad är skillnaden mellan UC och andra kreditupplysningsföretag?

UC är det mest använda kreditupplysningsföretaget i Sverige idag. Men det finns som sagt en del andra aktörer; till exempel Bisnode och Creditsafe, som också gör en sammanställande information kring kreditvärdighet för både privatpersoner och företag.

Den stora skillnaden mellan UC och andra aktörer är att när du gör en upplysning som tas via UC, är den synlig för andra som tar en UC. Den registrerade upplysningen är synlig i 12 månader innan den tas bort igen.