Bolån – Hur får du bra lånevillkor?

Är du i tankarna att ta ett bolån för att köpa en bostad, eller kanske du vill förhandla ner ditt redan existerande bolåns ränta? Det är en del att tänka på, både inför ett nytt lån och när du vill få ner bolåneräntan.

Först och främst, kolla och undersök lånelöfte hos flera banker. Se dock upp att ta för många, då det varje gång blir en kreditupplysning på dig och om du har ovanligt många så kan det påverka dig negativt. Både när det kommer till att få låna och räntan på lånet. Själva lånelöftet är bara ett förhandsbesked om att du får låna, dock får du inte reda på ränta förrän du går vidare och tar själva lånet.

När du väl fått ett eller flera lånelöften, se till att du sköter din ekonomi. Köp inget nytt på avbetalning och se till att inga nya kreditupplysningar görs eftersom din lånebild kan förstöras. Om du har otur, kan nämligen banken säga nej när det väl är dags att infria lånelöftet om kalkylen inte går ihop.

Räntefrågor

När det gäller att binda bolån, så bind det inte för länge. Du kan välja att binda en del eller hela lånet, om du vill ha en bra koll över boendekostnader. Bind lånet i relation till hur länge du tänker bo där. Är det en etta, som du ändå tänkt byta ut till något större inom ett par år, så är det dumt att binda lånet på fler år än 2-3 år. Att lösa upp bundna lån i förtid kostar pengar, så kallad ränteskillnadsersättning.

Ränterabatt, något du till en början får på ditt lån, försvinner ofta efter ett år. Se till att åter igen förhandla med din bank eller se till att byta bank, om du får bättre hos någon annan. Samtidigt med ett bolån, kan du se över dina andra lån. Kanske det är läge att baka in tidigare dyra privatlån i själva bolånet, eller låna extra till renovering. Se även till att ha en färsk värdering av din bostad, då det kan ge ett bra låneutrymme samt förbättra belåningsgraden vilket i sin tur kan leda till bättre ränta.

Vill du ha bra insikt i ekonomi och avtal är konstanten.se en bra webbplats. Här kan du enkelt hitta det mesta om räntor, amorteringar, budget och valutor.