Ett lån utan UC är ett lån från en kreditgivare som inte tar kreditupplysning hos UC. Istället tas kreditupplysningen hos exempelvis Bisode eller Decidas. För vissa spelar det ingen roll var kreditupplysningen tas medan det för andra viktigt att enbart ansöka om lån utan UC.

Vilka kreditupplysningsföretag kan användas istället?

UC är största gällande kreditupplysningar vid lån. Men när det kommer till snabblån är även Bisnode och Creditsafe stora. Utöver dessa finns exempelvis Syna, Sergel och Decidas.

Påverkas min kreditvärdighet av många kreditupplysningar?

Ja, om du har många kreditupplysningar hos ett och samma kreditupplysningsföretag så kommer detta påverka din kreditvärdighet. Har du låg kreditvärdighet hos UC kanske du därmed väljer att söka efter lån utan UC för att därigenom inte påverka din kreditvärdighet hos detta upplysningsföretag. Det är en av orsakerna till att privatpersoner söker dessa lån.

När kan lån utan UC vara ett bra alternativ?

Om du har så dålig kreditvärdighet hos UC att några lån inte kommer att beviljas kan lån utan UC vara ett alternativ. Detta exempelvis om du har många microlån med mycket höga räntor och avgifter. Överlag är det bättre att ha ett enda lån vilket därmed kan ge bättre lånevillkor. Detta både genom att räntan kan bli lägre och att amorteringstiden längre. Med längre amorteringstid skapas lägre månadskostnad vilket kan vara avgörande för att klara av ekonomin. I detta fall kan du söka ett lån utan UC och sedan använda pengarna för att betala av de små och dyrare lånen.

När kan lån utan UC vara ett dåligt alternativ?

Allt för många tecknar dessa lån för att betala andra lån eller skulder. Detta utan att avtalet förbättras. Man lånar för att kunna klara av lån. Det skapar snabbt en farlig lånespiral där kostnaden för lånen ökar månad till månad vilket i längden skapar en ohållbar situation. Man bör inte heller låna pengar för vanlig konsumtion så som kläder, resor eller nöjen. Det är ett generellt råd att aldrig låna för vardagskonsumtion då det kan bli svårt att betala tillbaka lånet.

Vilka kreditbolag erbjuder dessa lån?

Kreditbolagen avgör själv var de vill ta kreditupplysning. Däremot är det absolut vanligast med UC hos större banker och vid privatlån. Är det däremot snabblån är Creditsafe eller Bisnode mycket vanliga. Det är därmed inom denna låneform som dessa lån hittas.