Går du i tankar att ansöka om ett lån? Kanske har du hittat ditt framtida drömhus, du behöver en ny bil eller att den där fantastiska resan du så länge velat göra med dina kompisar helt plötsligt har några platser till halva priset?

Det finns lika många typer av lån och långivare som det finns anledningar att ta ett lån (nästan), och marknaden är full av olika aktörer som alla påstår sig erbjuda de bästa villkoren. Men hur ska du göra för att hitta alternativet som verkligen passar bäst för just dig?

Hitta det bästa lånet – steg för steg

1. Det första du ska göra innan du börjar leta lån är att försäkra dig om att du verkligen behöver ett. Lån är inte gratis, kom ihåg det, det du vill köpa måste vara värt den extra kostnaden ett det medför.

2. Hur stor summa behöver du låna – egentligen? Fall inte för frestelsen att låna mer pengar än du verkligen behöver bara för att det är enkelt. Ju mer pengar du lånar, desto mer kommer det att kosta dig. Försök att bekosta en del med besparingar, om möjligt.

3. Hur lång löptid behöver du att lånet ska sträcka sig över? Gör upp en budget för att vara säker på att din ekonomi klarar av att betala tillbaka lånet. Det blir billigare att låna om du betalar tillbaka lånet snabbt, men om du är alltför optimistisk kan du få svårt att få lönen att räcka till.

4. När du vet vilken typ av lån du vill ha ska du börja jämföra långivare hos kreditochfinans.se. Här hittar du en snabb och tydlig överblick över marknadens bästa erbjudanden, och allt görs genom en enda kreditupplysning. Bäst av allt är att den här tjänsten är helt gratis, och du binder inte upp dig till något genom bara genom att få denna information.

5. Den viktigaste faktorn att jämföra när det kommer till lån är det man kallar för effektiv ränta. Det finns många snabblån och smslån som reklamerar för ‘lån utan ränta’, men de kommer oftast med dyra extrakostnader istället. Den effektiva räntan berättar om lånets totalkostnad med all ränta och samtliga avgifter inkluderade.

6. Nu har du förhoppningsvis hittat ett lån som anpassar sig perfekt efter dina omständigheter, och det enda du nu behöver göra är att gå in på långivarens hemsida och fylla i dina personliga uppgifter.

7. Hur lång tid det tar för pengarna att komma in på ditt konto beror på flera olika faktorer; vilken typ av lån du har valt, vilken långivare, hur stor summa etc. Det tar alltifrån ett par dagar till endast några minuter.

8. Till sist vill vi bara påminna dig om att sköta dina avbetalningar ordentligt. Vår kredithistorik är väldigt viktig när det kommer till att ta framtida lån – om du har skött dina lån på ett oklanderligt sätt kommer det att hjälpa din kreditvärdighet, men om du missköter dem kan det leda till ovälkomna betalningsanmärkningar.