Mängder av svenskar lever med en ekonomi som är minst sagt ansträngd. När man har en privatekonomi med små marginaler så kan även ett par hundralappar göra att det blir svårt att få sin månadsbudget att gå ihop.

Oförutsedda händelser kan dessutom alltid inträffa som kan göra att man kan behöva ansöka om att låna pengar med betalningsanmärkning när ingen annan bättre lösning finns att tillgå. Det finns flera fördelar med att ansöka om ett lån på nätet men även flera nackdelar och saker att tänka på innan man ansöker om ett lån.

En ansökan görs alltid smidigt på nätet och där är också vanligt att kunna få ett svar på sin ansökan direkt på skärmen. Vid en godkänd ansökan så görs en utbetalning till kontot, ibland redan samma dag.

Fördelarna med att ansöka online är att man även kan få sitt lån beviljat trots en lägre kreditvärdighet som även innehåller en eller flera betalningsanmärkningar. En ytterligare fördel är att lånet är ett så kallat privatlån, vilket innebär att lånet är avsett för privat konsumtion och där låntagaren är fri att använda sitt lån till det hen önskar.

En nackdel är dock, att den effektiva räntekostnaden många gånger kan vara hög. Av denna anledning så blir det än viktigare att man som kund tar gott om tid på sig att jämföra lånens räntekostnader och specifika villkor med varandra innan man ansöker.

Det är också vanligt att man med en lägre kreditvärdighet kan låna ett lägre belopp än vad man egentligen kanske hade önskat, vilket också kan vara en nackdel för många.

Tänk även på detta innan du ansöker om ditt lån

Enligt statistisk från SCB så ökar konsumtionslånen stort i Sverige. För många så kan ett konsumtions lån passa perfekt medan det för många andra kan vara fel väg att gå, som alltid så är frågan helt och hållet individuell.

Något som man dock behöver vara säker på innan man skickar in sin ansökan är att man faktiskt har råd med ett lån. Det bästa sättet att ta reda på detta är om man använder sig av en gratis budgetkalkyl från konsumentverket där det även är enkelt och smidigt att fylla i sina egna siffror och uppgifter för att få svar på frågan.

Ytterligare en sak att tänka på i sin budget är att man har en framförsikt som sträcker sig åtminstone så långt som lånets återbetalningstid varar.

Med detta menas att om du ansöker om ett lån som har 12 månaders återbetalningstid så behöver du också se till så att du har en privatekonomi som inte bara klarar av ett lån under ett par månaders tid utan som också klarar av lånets amortering, ränta och eventuella administrationskostnader under lånets samtliga 12 månader.