Hur fungerar bolån?

Ett bolån är ett lån som man ansöker om, och förhoppningsvis beviljas, när man ska köpa en ny bostad. Bolån kan också kallas för bostadslån, huslån, villalån, bostadsrättslån med mera. Givetvis behöver man inte köpa en specifik bostad med lånet utan definitionen täcker allt från småhus och fritidshus till herrgård och bostadsrätt.

Delarna i bolån

Ett bolån består av tre delar; bottenlån och två blancolån där de sistnämnda ses som tilläggslån om man inte kan betala mellanskillnaden mellan bolånetaket och köpesumman på egen hand. Man kan ansöka om lån om 85 procent hos den bank eller bolåneinstitut som man tänkt låna hos och finansierar då bottenlånet. Vissa banker och bolåneinstitut har dock infört hårdare krav och menar att 75 procent ska utgöra bolånetaket. För mellanskillnaden mellan 75 och 85 procent kan man ansöka om ett blancolån med lite bättre villkor och ränta än ett normalt privatlån, vilket kan ses som dåtidens topplån. Om man behöver finansiera sitt bostadsköp med lån på 100 procent så behöver man ta ett blancolån för kontantinsatsen på 15 procent, vilket man gör hos en annan aktör.

Villkor för ett bolån

Om man har hittat sitt drömboende och vill ansöka om ett bolån så finns det vissa minimikrav som man bör uppfylla. Rent generellt är det samma villkor som om man ska teckna ett privatlån. Kraven är att man ska vara över 18 år, ha en fast anställning eller andra säkra inkomster från pension eller eget företag samt inte ha några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Detta kan givetvis skilja sig åt hos olika banker och kreditinstitut, men utifrån att risken blir högre så får man generellt sämre villkor.

När du börjar ge dig in på bostadsmarknaden för att finna ett drömboende, bör du ha ett lånelöfte som du skaffar hos banken eller bolåneinstitutet och du söker det på samma sätt som ett bolån men uppger givetvis att det handlar om ett lånelöfte istället. Lånelöftet fungerar sedan som en slags garanti för att du kommer att få lån till bostaden och så att du vet hur långt du kan delta i budgivningen. Dock är det viktigt att ha med i tankarna att om det sker stora förändringar kring din ekonomi så kan banken välja att neka dig lån trots ett aktuellt lånelöfte. Ett lånelöfte är aktuellt i ett års tid. Hos vissa mäklare finns det krav att du ska kunna uppvisa upp ett aktuellt lånelöfte.