Drömmer du om att köpa en egen bostad, eller kanske en stuga att tillbringa semestrarna i, men tycker inte att du har den ekonomiska möjligheten att göra det? Faktum är att det finns ett sätt att uppfylla denna husdröm, så att du kan köpa ditt drömhus.

Vid husköp gäller nämligen en kontantinsats på 15 procent, medan de övriga 85 procenten går att låna. Ofta är dessa 15 procent dock ganska stora summor, särskilt för den som inte har mycket att få ut av sitt nuvarande boende. Vad många dock inte vet är, är att det faktiskt går att låna till kontantinsats, och på så vis låna till hela bostadsköpet.

Hur mycket kan jag låna?

Privatlån är ett sätt att finansiera sitt bostadsköp, och går att ha vid sidan av bolånet. Summan som går att låna är betydligt lägre än bolånet, men det går ibland att låna upp till 600 000 kronor, vilket bör kunna motsvara hela eller åtminstone större delen av kontantinsatsen.

Vad kostar lånen tillsammans?

Att både ta ett bolån och kontantinsatslån blir naturligtvis dyrare än att själv spara ihop hela kontantinsatsen, men om tid och möjlighet inte finns kan kontantinsatslånet vara nödvändigt. Vad den totala kostnaden av dessa två lån blir är viktigt att ha en någotsånär klar förståelse av, så att du vet att du kommer kunna betala av dem.

Om du vill låna 85 procent till en bostad på 1,5 miljoner kronor kommer detta bolån bli 1 275 000 kronor. Kontantinsatsen på 15 procent blir då 225 000 kronor. Vad denna kostnad skulle innebära månadsvis är helt beroende på hur hög räntan är, och hur snabbt du kommer kunna betala tillbaka.

Men låt säga att räntan är på 1,75 procent, och ditt kontantinsatslån är på 4 300 kronor i månaden under fem år. Den totala månadskostnaden skulle då bli 8 300 kronor.

Hur går det till?

Om kostnaden känns för stor går det att ansöka om ett lån tillsammans med exempelvis en familjemedlem eller partner. Det är då större chans att ansökan beviljas, och ni är flera som hjälps åt att betala av på lånet. Villkoren blir då ofta bättre, och priset kan bli lägre.

När ansökan har gjorts till en långivare ska de avgöra om din förfrågan ska nekas eller beviljas. Om svaret blir det sistnämnda bör pengarna vara dina efter ett par dagar.

Viktigt att vara medveten om är dock att privatlån har högre ränta än bolån, eftersom det är mer riskfyllt för långivaren. Innan du väljer långivare är det därför rekommenderat att jämföra några olika, och samtala med banken så att priset inte blir högre än förväntat.