Robot hanterar investering

Robotar som aktiva förvaltare håller på att revolutionera hela finansbranschen. Men hur fungerar det och hur påverkar det marknaden

Idag är det inte bara fondmäklare på nätet som pressar finansbranschen. Nu har robotrådgivning skakat om marknaden och det är också en helt ny affärsmodell. Internationellt har de så kallade robotrådgivarna börjat ta marknadsandelar av den traditionella rådgivningsbranschen.

En robotrådgivare är enkelt uttryckt en algoritm som styr placeringen av privatpersoners sparande så att de når maximal avkastning till minsta möjliga risk. Miljarder i kapital som tidigare förvaltats av människor har under de senaste tio åren flyttats till robotar och deras algoritmer. Utbudet blir allt bredare och nu märks också skillnaderna. Några siktar på att tjäna pengar snabbt och andra agerar mer långsiktigt med låga priser. Nu satsar flera svenska bolag på detta område. Utifrån angivna regler kan robotarna aktivt justera sparfondens sammansättning genom att köpa och sälja aktier så att de på så sätt skapar maximal avkastning. Dessutom är de betydligt billigare för kunden än fonder styrda av människor. Robotarna kommer sannolikt att stå för den största omvälvningen av den finansiella sektorn på årtionden, och trenden har bara börjat. Enligt en studie av Deloitte kommer de följande decennierna att innebära en kapitalöverföring till yngre generationer motsvarande 250 triljoner kronor. Enligt många experter kommer dessa kostnadsmedvetna yngre kapitalägare att föredra robotar och andra automatiserade investeringsmetoder.

Robot-trading

Nu kan man också se att storbankerna redan har börjat agera. JP Morgan erbjuder gratis robot-rådgivning till sina största kunder. Merrill Lynch har planer på att starta en egen robot-driven investeringsenhet som automatiskt skräddarsyr kundernas portföljer utifrån kundens önskemål.

Problemet är dock fortfarande, att för en vanlig sparare är robottjänsten väl slimmad och saknar den trygga vägledande röst som krävs för att vanligt folk ska känna sig riktigt hemma. Men intresset är ändå mycket stort, även om det kommer att ta tid att bygga långsiktiga relationer. Med tanke på det låga förtroende som kunderna har för banker och rådgivare är experter inom branschen också övertygade om att den vanliga spararen är redo för nya aktörer och lösningar. Och i och med de låga kostnaderna för robotrådgivarna så kan den som väl startar att bli nöjd med avkastningen. Det fyller ditt konto med olika fonder handlade på börsen och den ger en effektiv och snabb förvaltning. Det ger också en snabb överblickbar service och förklarar exakt vad man betalar för varje månad. En öppenhet som vinner förtroende, enligt experterna.