Jämför courtage

Ett courtage är avgiften som man betalar när man handlar en aktie. Det är som en kommission som kan vara antingen en fast avgift eller en viss procentsats av aktieköpet. På exempelvis Avanza så finns det klasserna Start, Mini, Small, Medium och Fast Pris, alla dessa har olika courtage som betalas vid köp av aktier. När det kommer till att jämföra courtage så finns det några saker som är speciellt viktiga att tänka på.

Välj rätt courtage

Vilket courtage man ska välja beror helt på hur mycket det är tänkt att man ska investera. Hos både Avanza och Nordnet finns guider som kan hjälpa till i valet av courtage. Exempelvis så är kategorin Mini bäst att välja för mindre investeringar på under 15,600 kronor. Då är minimumcourtaget på 1 krona och höjs inte så länge det rörliga courtaget är mindre än procenten av investeringen.

Undantag

Det finns dock undantag i alla courtageklasser och medan minimumcourtaget på 1 krona hos Avanzas Mini gäller på Stockholmsbörsen, så ligger istället minicourtaget på exempelvis Aktietorget på 19 kronor i samma klass. En markant höjning för de som investerar små summor.

Rörligt och fast courtage

Det rörliga courtaget baseras på en förutbestämd procent av aktieköpet. Vid en jämförelse av aktiemäklares courtages ska man alltid utgå ifrån ungefär hur mycket man kommer att köpa aktier för vid varje affär och sedan jämföra de rörliga med de fasta avgifterna. Exempelvis så har Avanzas Mini ett rörligt courtage på 0,25% och en minimiavgift på 1 krona. Avanzas Small har o andra sidan ett rörligt courtage på 0,15% men ett minicourtage på 39 kronor. Vilken klass som är bäst att välja beror alltså helt på hur stora affärer man har tänkt att göra och vad som kommer att löna sig bäst. Som regel kan det vara bra att räkna ut summan i flera klasser och sedan välja den med lägst avgifter.