Aktier

Om du känner att du har pengar över och vill investera i något som får pengarna att öka i värde, kan du välja mellan att köpa aktier eller att placera pengarna i fonder. Väljer du att placera dina pengar i fonder, kommer någon annan att ha kontroll över fonderna och därmed även din investering. För detta får du betala en avgift. Om du istället väljer att köpa aktier, är det du som har kontrollen över pengarna. Detta medför lite arbete för din del, men tiden du behöver avsätta är väl värt det. Att köpa aktier kan innebära en risk, men chansen till höga vinster är också stor. Du behöver heller inte betala någon större avgift eftersom det ärdu själv som håller koll på om aktiernas värde går upp eller ner.

Handel via banken

Om du vill investera i aktier kan du antingen kontakta din bank för hjälp, eller så kan du meddela ansökan om deltagande på aktiemäklares hemsida. Det enklaste är dock att skapa ett konto hos en internetbank och därifrån sköta dina inköp och försäljningar av aktier. Efter att du skapat ett internetkonto och anmält dig till hemsidan kan du börja kolla upp vilka aktier som finns på marknaden, för att på så vis hitta det bästa alternativet för dig. Det kan vara bra att börja med en mindre summa pengar att lägga på aktier om du är nybörjare. Dock får summan inte vara för liten, eftersom den då äts upp av de avgifter som de flesta banker tar ut då du köper eller säljer aktier.

En bra startsumma ligger på ca 5000 kronor. När du har genomfört ditt köp, är det bra att följa utvecklingen på dina aktier så mycket som möjligt. Tänk på att det kan ta tid innan dina aktier stiger i värde, tålamod är därför bra att ha.