Så jämför du privatlån

Det finns idag massvis med privatlån att välja bland på marknaden. Därför är det viktigare än någonsin att jämföra noga innan du bestämmer dig. När du jämför privatlån finns en hel del att tänka på, ett tips är även att använda sig av Privatlån24.

Räntan är viktigast

När du jämför privatlån är det allra viktigaste att hitta ett lån med så låg ränta som möjligt. Den stora konkurrensen på marknaden och det gynnsamma ränteläget har gjort att räntan för privatlån numera är ganska låg generellt sett.

Skillnaderna är stora mellan de privatlån som finns på marknaden. Vissa aktörer är mer seriösa än andra. Att det skiljer så mycket i ränta mellan de olika privatlånen beror bland annat på vilka krav långivarna ställer på dig som låntagare. En långivare som regelbundet godkänner lån från personer med låg kreditvärdighet måste sätta en högre ränta för att kompensera för risken.

De flesta privatlån gör en individuell bedömning av dig som låntagare och anpassar räntenivån beroende på hur din ekonomiska situation ser ut. Dessutom ändras räntan för privatlån i takt med att ränteläget i Sverige ändras.

Tänk på att även titta på den effektiva räntan, vilket är den nominella räntan samt alla avgifter. Hit hör till exempel eventuell uppläggnings-, faktura- och aviavgift.

Hur skiljer sig privatlånen åt?

När du jämför privatlån finns det även andra saker att titta på förutom räntan. Här är de vanligaste:

  • Löptid: Många privatlån har en löptid mellan 1 och 12 år. Vissa privatlån har kortare löptid men en del långivare erbjuder lån med löptid på upp till 15 år. Ju längre löptid desto mindre betalar du per månad. Samtidigt blir den totala kostnaden ofta högre om du väljer en lång återbetalningstid på grund av räntan.
  • Lånebelopp: Här skiljer sig långivarna åt mycket. Många har 10.000 kronor som lägsta belopp men man kan hitta både lägre och högre minsta belopp. Det var länge 350.000 kronor som var maxbeloppet men nu erbjuder många långivare större privatlån än så, ända upp till 600.000 kronor.
  • Avgifter: Kontrollera om det finns avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift, fakturaavgift och avgift för autogiro.
  • Krav på dig: Ofta krävs att du har en årsinkomst på 120.000 kronor för att få teckna ett privatlån, men det varierar. Lägsta ålder brukar vara 18 år, men det finns lån med 22-årsgräns.

Jämföra privatlån eller blancolån?

Det riktiga namnet för privatlån är egentligen blancolån. Blancolån är ett lån utan säkerhet. Ett privatlån / blancolån är nämligen alltid utan säkerhet. Det innebär att långivaren inte kräver att du har något att lämna i pant som säkerhet när du tecknar lånet.