De som har stora summor investerade fonder när börsen går uppåt och den allmänna ekonomin är stark kan vara nöjd med sina investeringar. Den årliga avkastningen i procent kan bli mycket hög och detta särskilt om man lyckas investera i någon mindre bransch som av någon anledning fått extraskjuts under året.

 
Men lika roligt är det inte när trenden pekar nedåt. När ekonomin svajar och aktiekurserna överlag faller. Tror man att botten är nådd öppnas självklart stora investeringsmöjligheter. Men tror man däremot att kurserna kommer fortsätta nedåt kan det vara dags att omplacera sitt innehav något.

 
En möjlighet är att då investera i Xact Bear. Detta är en fond som verkligen går mot strömmen. Det är en fond som bygger på ett index men som tack vare en hävstångseffekt går åt exakt motsatt håll. Fonden grundar sig på OMX S30 vilket är de bolag som främst styr OMX-index. Om index för OMX S30 går ner en procent kommer värdet på Xact Bear att gå upp 1,5%. Men med stora uppgångar kan det även bli stora nedgångar. En fond som därmed svänger snabbt upp och ned. Men som är mycket lönsam att ha i portföljen när man tror att nedgången är på gång.

Xact Bear

Detta är en fond som inte är så vanlig hos de mindre fondbolagen. Exempelvis Folksam har valt att inte ha med denna fond i sitt utbud. Detta då de anser att man måste vara så extremt noga med att förklara hur den fungerar för investerarna att man inte vill ha den i sitt allmänna utbud – som främst vänder sig mot privata sparare.

 
Att Avanza har fonden är däremot inte så oväntat. Avanza har betydligt mer än bara klassiska fonder då de även har aktiehandel, optioner m.m. Att då erbjuda Bear blir ett komplement i deras annars breda utbud.