När man jämför privatlån är det viktigaste att titta på den effektiva räntan. Det är den som visar hur mycket lånet kommer att kosta varje år. Detta eftersom effektiva räntan är ett begrepp som innebär att man slår ihop ränta och andra avgifter och räknar ut detta utslaget på ett år. Med tanke på att privatlån betalas tillbaka på minst ett år är det därmed ett mycket bra sätt att jämföra lånen för att hitta det billigaste alternativet.
Idag finns en lag att även företag som erbjuder microlån måste uppge den effektiva räntan på sin hemsida. Men att jämföra effektiv ränta på microlån blir ofta mycket missvisande. Den stora orsaken är att microlån aldrig är upplagda på ett år utan alltid kortare tid.
Då den effektiva räntan visar kostnaden för lånet över ett år speglar den effektiva räntan för ett microlån alltså en kostnad som inte i realitet kommer att uppstå. För lånet ska ju vara betalt tillbaka inom några månader.

Ett exempel visar det tydligt

Ett microlån tecknas på 5000kr och ska vara betalt inom tre månader. Detta till en ränta på 20%. Personen kommer alltså betala 1000kr i ränta. Då de flesta microlånsföretag inte har några avgifter är det just denna summa som betalas. Skulle personen haft samma lån över ett helt år skulle 1000kronor behövt betalats var tredje månad. Det gör alltså en kostnad på 4000kr på ett år. Det i sig är en ränta på 80%. Den effektiva räntan är i detta fall alltså 80%. Det kan låta mycket men i realitet betalar personen 1000kr i ränta på tre månader. En ränta på 20%.

 
Jo lägre summa och ju kortare tid desto mer absurda siffor går att få fram. Det finns exempelvis företag som lånar ut hundringar med återbetalningstid på ett par dagar. Där kan den effektiva ränta bli över en miljard. Men i realitet handlar det om att man betalar 175kr i ränta. Det ena låter extremt högt – det andra mer realistiskt.