Lägre ränta

Alla vill ha så låg boränta som möjligt. Men alla vet inte vägen dit – vilket är anledningen till att för många sitter med en högre ränta än vad de egentligen behöver. Vägen till en lägre boränta är inte svår men det kräver ett visst engagemang. Ett engagemang som kan vara värt tusenappar varje år.

Storlek

Lite grovt kan sägas att ju större lån desto lägre ränta. Ett exempel kan tas från Skandiabanken som ger upp till 0,2 procentenheter rabatt om ett lån är på 2 miljoner istället för 200.000kr. Självklart ska man inte låna mer än man behöver men kanske finns renoveringsbehov som kan finansieras med bolånet direkt.

Bankengagemang

Nästan alla banker ger rabatt till de som är helkunder/pluskunder. Det betyder att om man exempelvis har ett sparande, ett lönekonto och pensionsparande på banken ges rabatt på bolånet. Vad som krävs för att få denna rabatt skiljer sig mellan bankerna och det är därför viktigt att fråga vilken rabatt som kan fås och vad som krävs.

Belåningsgrad

Idag får man enbart ta ett bolån på 80% av bostadens värde. Därmed har man en belåningsgrad på 80%. Men finns möjligheten att lägga större kontantinsats kommer belåningsgraden bli lägre och därmed går det även att få lägre ränta. Detta beror på att risken som banken tar blir mindre. Ju större säkerhet desto lägre ränta.

Jämföra

Punkterna ovan är saker som påverkar räntenivån oavsett vilken bank man går till för att ansöka om bolån. Men den viktigaste punkten är utan tvekan att jämföra. Många tänker att de har jämfört ”alla” banker när de tagit in låneoffert från de fyra storbankerna. Men idag finns det ett flertal mindre aktörer som har bolån. Aktörer där det är lättare att pruta och få bättre ränta då de vill få ta del av den svenska bolånemarknaden. Kom ihåg att jämföra hos många banker – och var insatt i vad bankerna tittar på när de sätter räntan.