Räntan i Sverige har varit i fallande trend sedan början av 1990-talet. Efter finanskrisen sänktes den drastiskt och har på senare år till och med blivit negativ. Nu har amerikanska FED redan höjt räntan några gånger. I Sverige höjde riksbanken reporäntan för första gången på 7 år den 9 januari 2019. Det återstår att se om det verkligen är början på en trend av stigande räntor men det finns de som bedömer att så är fallet. Skulle det vara så kommer det att bli olika typer av ränteeffekter. Vi ska titta på de vanligaste. För mer information räntor och finans står en rad fakta på ekonomiplanering.se
Högre kostnad på lånen
När reporäntan höjs stiger kostnaderna för dina lån. För de flesta är det bolånet som är det mest avgörande. Ett bolån är ofta ganska stort och en liten höjning får omedelbar effekt på hushållsekonomin. En höjning på flera procent gör att bolånekostnaderna lätt springer iväg. Du kan förebygga ränteeffekten på ditt bolån genom att öka amorteringstakten och genom att förhandla om bolånet. Jämför gärna olika bolån för att hitta en bättre ränta. Givetvis omfattas även andra typer av lån av räntehöjningarna. Ironiskt nog märks räntehöjningarna kanske minst på snabblån eftersom de redan har en så pass hög ränta. Besök http://kapitalinvestering.se för översiktsinfo om ekonomi.
Sänkt bostadsvärde
Allt annat lika innebär en räntehöjning att efterfrågan på bostadsmarknaden minskar. När det blir dyrare att låna är det färre som vill köpa bostad. En del nöjer sig med den boyta de redan har. Andra väljer att bo i hyresrätt eller i andra hand istället för att köpa. Spekulationerna minskar. Resultatet blir en avkylning på bostadsmarknaden.
Bättre avkastning på sparkontot
En positiv förändring för dig som vill spara pengar är att räntan på sparkontot med tiden kommer att höjas. När riksbankens reporänta höjs kan bankerna höja inlåningsräntan. Var inte säker på att banken automatiskt justerar upp inlåningsräntan i samma takt och lika mycket som riksbankens räntehöjningar. Jämför gärna räntan på olika sparkonton och byt bank om du hittar någon som erbjuder bättre villkor.
Vidare om sparkonton och räntor hittar du via denna sida.
Lägre avkastning på aktier
Aktiemarknaden reagerar som regel tydligt på räntehöjningar. När räntan höjs är det ett tecken på att centralbanken (riksbanken som det heter i Sverige) vill förhindra att ekonomin överhettas. En överhettad ekonomi innebär inflation och det är något centralbanker ogillar. Aktiemarknaden brukar vara tidig med att reagera på förändringar i konjunkturläget och är känslig för räntehöjningar. Hur mycket aktiemarknaden kommer att reagera är omöjligt att säga eftersom ingen vet hur länge räntehöjningarna kommer att pågå och hur mycket räntan kommer att höjas. Om du är långsiktig med dina aktieaffärer kanske du kan stå ut med en tid med sämre eller negativ avkastning. Alternativt kan du minska ner på aktier för att sänka ränteeffekten på portföljen.