Boräntor

Så länge Riksbankens reporänta ligger på minus går de flesta boendekostnaderna ihop. Men den som tecknar bolån måste tänka på att räntorna någon gång kommer att vända uppåt. De låga räntorna kommer inte att vara för evigt, och frågan är hur förberedda vi är på framtida höjningar?

Enligt en undersökning gjord av SEB och Demoskop kan en nära en tredjedel av svenska hushåll få problem med sina kostnader om boendet blir 20 procent dyrare. Boräntorna har legat på historiskt låga nivåer senaste åren och många banker erbjuder tremånaders bolån med räntor kring 2 procent. För den som är duktig på att förhandla eller tecknar ett förmånligt bolån via sitt fackförbund kan få ner boräntan till kring 1,5 procent.

Viktigt att planera framåt

Trots de låga boendekostnaderna är det viktigt att man inte låter sig luras av dagens låga räntenivåer. Bostadsköp är ofta långsiktiga och det viktiga är därför vilken räkna man ska kalkylera med på riktigt lång sikt. Hushållens marginaler för att klara högre räntekostnader är små, enligt en mätning från Aftonbladet/Inizio. 20 procent av bolånetagarna svarar att de skulle klara 1 000 kronor eller mindre per månad i ökade boendekostnader. Knappt var tionde skulle klara max 500 kronor. Tips från ekonomiexperterna är att man ska räkna med en ränta på fyra-fem procent. Samt fråga sig vad en ökning skulle innebära för den egna ekonomin? Skulle vi klara av det? Man ska tåla att räntorna stiger. Värt att tänka på också är att inte köpa inte så stort boende. Bra att tänka på är att det kostar 50 000 kronor per år för varje extra rum.

Känsliga grupper och ränta

Särskilt känsliga grupper är de unga, som kommit in på boendemarknaden med höga bostadspriser och ofta i en situation i livet där inkomsterna varken är höga eller stabila och där man dessutom vant sig vid en låg ränta. Den gruppen kan få problem vid en ränteökning.

Värt att tänka på är att man bör beräkna på att man kan klare en uppgång på 20 procent av boendekostnaderna. De flesta hushåll har ganska goda marginaler och kommer nog klara både högre räntor och avgifter, men helst skulle det förstås gälla alla.

Binda räntor

För den som vill ha bundna räntor men har väntat på rätt tillfälle kan det vara dags nu att binda dem. Det kan gälla den som har små marginaler i sin ekonomi eller av andra anledningar vill försäkra sig mot snabba ränteuppgångar. Räntebotten har sannolikt passerats och vi går in i en tid av ränteuppgångar.